Adopteer een Napolitaanse kerststalfiguur

Afgesloten Je kunt niet meer doneren
Streefbedrag behaald
van totaal € 70.000 (115%)

Wil je aan de wieg staan van een nieuwe, bijzondere kersttraditie in Utrecht? Adopteer dan nu je favoriete kerststalfiguur en maak restauratie van de 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal mogelijk!

Update: De crowdfunding campagne loopt nog tot en met 6 januari 2022. Tot die tijd blijft het mogelijk om een favoriete kerststalfiguur te adopteren en een van de tegenprestaties te kiezen. Omdat het restauratieproces ontzettend kostbaar is, zal elke donatie die nog binnenkomt ook worden besteed aan het duurzaam restaureren van alle figuren van de stal. We kijken uit naar een jarenlange kersttraditie!

Unieke aanwinst
Museum Catharijneconvent heeft een zeldzame 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal kunnen verwerven, met ruim 700 figuren (500 mensen, bijna 200 dieren en 18 decorstukken). Dankzij de omvang en kwaliteit van de kerststal, kan het museum hiermee een jaarlijkse publiekspresentatie maken die zich kan meten met de beste voorbeelden in Italië. Zoiets was nooit eerder in Nederland te zien. Een Napolitaanse kerststal laat naast de geboortescene ook het leven van alledag zien en is een waar barok theater, waar de kijker helemaal wordt ingezogen.

Inventarisatie van een deel van de aanwinst, foto: Femke Lockefeer

Grootscheepse restauratie nodig
Museum Catharijneconvent is erg dankbaar dat Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds de verwerving met hun steun mogelijk hebben gemaakt. Maar om de kerststal vanaf kerst 2022 in volle glorie te kunnen tonen, is er echter een grootscheepse restauratie nodig. De figuren moeten worden schoongemaakt, beschadigde kleding en attributen hersteld en loszittende verf vastgezet. Dit is een langdurig en kostbaar proces, dat bijna het hele komende jaar in beslag zal nemen. En daar hebben we jouw hulp hard bij nodig!

V.l.n.r: ter adoptie aangeboden schaap, struisvogel, dromedaris en zwerver

Help mee en adopteer je favoriete kerststalfiguur!
Om de restauratie voor elkaar te krijgen, bieden we daarom een aantal van de mooiste of meest bijzondere figuren uit de kerststal symbolisch ter adoptie aan. Met jouw steun kunnen de restauratoren aan de slag en maken we onze langgekoesterde droom waar: een omvangrijke, spectaculaire 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal in Utrecht. Een belevenis voor jong en oud, zoals dat buiten Italië – met uitzondering van München – nergens in Europa te zien is.

V.l.n.r: ter adoptie aangeboden koning, engel, Maria en Heilige familie

Een veelheid aan figuren
Van schaap tot engel en van zwerver tot koning: Wat is jouw favoriete kerststalfiguur? De te adopteren figuren staan symbool voor een hele groep. Zo zitten er tientallen schapen in de kerststal, meer dan veertig engelen en zelfs vijf Heilige families! Adopteer je één figuur, dan adopteer je in werkelijkheid dus een hele stoet aan figuren. Omdat de staat van de figuren sterk verschilt, komen alle donaties ten goede aan het hele restauratieproject. Kom je met kerst 2022 alle figuren bewonderen?

Een figuur tijdens de eerste schoonmaak, foto: Femke Lockefeer

Museum Catharijneconvent & kerststallen
Museum Catharijneconvent is het rijksmuseum voor de kunst en cultuur van het christendom en toont al bijna 100 jaar in aanloop naar kerst een Napolitaanse kerstgroep van ongeveer 100 figuren. Dat lijkt veel, maar is ontoereikend om alle traditionele scenes uit de echte Napolitaanse kerststal te tonen. Door de oude groep bij de nieuwe aanwinst te voegen, gaat er een langgekoesterde droom in vervulling en kunnen we niet alleen een spectaculaire jaarlijkse publiekspresentatie maken, maar ook de ontwikkeling van de kerststal helemaal tonen.


Foto: De Presepe Cuciniello in Napels die ter inspiratie dient voor de publiekspresentatie
€ 15 Doneren ADOPTEER EEN SCHAAP - Bèèèh-dankt! Jij leidt de schaapjes naar de stal. 176 donateurs € 30 Doneren ADOPTEER EEN STRUISVOGEL - Jij verdient een pluim! Je ontvangt een persoonlijk adoptiecertificaat per e-mail. 91 donateurs € 50 Doneren ADOPTEER EEN DROMEDARIS - Een persoonlijk adoptiecertificaat voor onder de kerstboom komt per lastdier, ofwel per post, naar je toe. 91 donateurs € 70 Doneren ADOPTEER EEN ZWERVER - Als dank voor je liefdadigheid nodigen we je graag uit voor de opening van de kerststal in aanloop naar kerst 2022. Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 98 donateurs € 100 Doneren Aanrader ADOPTEER EEN KONING - Je bent een koning(in)! We nodigen je graag uit voor een VIP-ontvangst op de opening en je naam wordt vermeld bij de kerststal. Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 162 donateurs € 250 Doneren ADOPTEER EEN ENGEL - Gloria in excelsis Deo! Wat een mooie donatie. Als dank ontvang je naast een VIP-ontvangst op de opening en naamsvermelding, ook een privérondleiding voor eigen groep (max 5 personen). Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 60 donateurs € 500 Doneren ADOPTEER EEN MARIA - Wees gegroet! Als dank voor je geweldige steun ontvang je naast bovenstaande tegenprestaties ook een kijkje achter de schermen onder begeleiding van de conservator. Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 16 donateurs € 2.000 Doneren ADOPTEER EEN HEILIGE FAMILIE - Met jouw genereuze schenking komt de restauratie in een stroomversnelling. Onze dank is groot! Naast bovenstaande tegenprestaties nodigt de conservator jou en je eigen familie (of vrienden, max 5 personen) graag uit voor een diner met de beste Napolitaanse pizza’s van Utrecht! Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 3 donateurs
Bekijk alle

Derde update: de kerststal komt eraan! Extern

21-10-2022 | 17:13 Beste Adoptant, Langs de Nieuwegracht in Utrecht zijn de blaadjes aan de bomen verschoten van groen naar geel. Het is volop herfst, maar in Museum Catharijneconvent verkeert een deel van de medewerkers al in kerstsferen. Ofwel: de grote presentatie van de achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal is in aantocht! Terug van ‘vakantie’ in Napels Dankzij jouw adoptie van een Napolitaanse kerststalfiguur, konden we een flink deel van de figuren schoonmaken en restaureren. Dat deden we niet alleen in het museum; veel figuren zijn deze zomer op vakantie naar Napels gegaan en een stuk ‘frisser’ weer teruggekeerd. Het bleek efficiënter om de presepe specialisten met wie we werken vooral in hun eigen ateliers aan het werk te zetten. Maar ook in Utrecht werd er hard gewerkt aan het restaureren van de figuren. We kunnen niet wachten om het resultaat aan je te tonen. Achttiende-eeuws Utrecht als inspiratiebron en decor Maar met alleen restaureren waren we er natuurlijk nog niet. Het inrichten van de presentatie is een gigantische klus. De decorbouwers van De Posterij in Soest lieten zich inspireren door schilderijen van Utrecht uit de achttiende en negentiende eeuw. Ze hebben een schitterend decor gemaakt. Zo zul je de gerestaureerde, eeuwenoude figuren straks terug kunnen vinden op overbekende locaties, zoals de Domtoren, Sonnenborgh en de Winkel van Sinkel!   Een levende traditie Terwijl op macroniveau, in de decors, een historisch Utrecht zichtbaar zal worden, wordt op microniveau juist de verbinding met de eenentwintigste eeuw gezocht. We doen dit subtiel en met een knipoog en zijn benieuwd welke verwijzingen naar het heden je straks zult vinden. Het toevoegen van elementen die horen bij de plek én de tijd waarin de kerststal wordt getoond, is inherent aan het genre. Het maakt de Napolitaanse kerststal tot een spannende, levende traditie die altijd in ontwikkeling is. Bijna tijd voor de tegenprestaties! Zonder alle adopties van figuren hadden we de stal niet zo grondig kunnen restaureren. Als blijk van onze dank voor je steun, willen we je dan ook graag – afhankelijk van je adoptie – op verschillende manieren bij de kerststal betrekken. Iedereen die een Maria of Heilige familie heeft geadopteerd, krijgt als eerste bericht, met in ieder geval een uitnodiging voor een kijkje achter de schermen bij het inrichten van de stal eind november / begin december. De Adoptanten van zwervers, koningen en engelen krijgen elk nog apart bericht over hun tegenprestaties. Het zal zich vanzelf uitwijzen in de verschillende mails per Adoptantengroep, dus graag nog even geduld! We zien ernaar uit je straks te mogen ontvangen in de sfeervolle Pandhof en natuurlijk bij de stal in de Catharinakathedraal. Tot gauw! Met vriendelijke groet, Alle medewerkers van Museum Catharijneconvent
Lees meer