Adopteer een kerststalfiguur en maak een bezoek mogelijk voor iedereen

Afgesloten Je kunt niet meer doneren
Streefbedrag behaald
van totaal € 25.000 (100%)

De mooiste kerststal van Nederland komt terug! Help jij ons om deze nieuwe kersttraditie ook dit jaar gratis toegankelijk te houden voor iedereen? Ook dit jaar hebben de figuren beschermheren, -vrouwen en -engelen nodig om hen bij te staan op hun reis terug naar de stal. Adopteer een van de kerststalfiguren, help hen op hun reis terug naar de stal en maak de ontmoeting met deze wondere wereld in de vitrine mogelijk voor iedereen.

Traditie voor iedereen
Na een daverende aftrap van deze nieuwe Utrechtse kersttraditie zal de Napolitaanse kerststal ieder jaar weer vele duizenden harten verblijden. Het is een drukte van jewelste in de miniatuurwereld. De honderden kerststalfiguren staan straks weer klaar om alle bezoekers van jong tot oud te verwelkomen. Een ervaring die voor iedereen toegankelijk moet zijn, ongeacht portemonnee, mobiliteit of leeftijd. Want kersttradities zijn er voor iedereen.

Een lange en kostbare reis
De figuren hebben een klein jaar in zomerslaap gewacht en zich voorbereid om hun weg naar de stal terug te vinden. Er staat ze weer een lange en kostbare reis te wachten. Door de krochten van het museum, over hoge traptreden en door hoge kloostergangen zetten de figuren koers naar de Catharinakathedraal. Het is een hele inspanning om de zeshonderd kwetsbare figuren en decorstukken heelhuids terug te laten keren naar de kathedraal en ze daar een veilig onderkomen te geven. Hier zijn dan ook vele geoefende handen voor nodig. De figuren kunnen vanwege hun kwetsbaarheid maar één keer per jaar worden verplaatst en de omstandigheden op hun overwinteradres moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden. Deze grootschalige migratie vereist vele experts, die halen we dan ook allen van stal. Zelfs uit Napels komen experts over.

Help mee en adopteer je favoriete kerststalfiguur
Het is een kostbare aangelegenheid om kerststal en bezoekers jaarlijks te herenigen. Jij kunt ons hierbij helpen! Door een figuur te adopteren voor een jaar begeleid jij hem of haar op zijn reis als beschermheer, -vrouwe en -engel. Je geeft ons de mogelijkheid om een bezoek aan de kerststal gratis te houden en ook dit jaar weer sterker te maken. Dit jaar werken we aan een nog beter toegankelijke kerststal en verrijken we de presentatie met bijzondere kijkjes in de geheimen van de stal.

Met jouw bijdrage komt de kerststal weer terug naar de Catharinakathedraal: gratis te bezoeken voor iedereen en met een verbeterde toegankelijkheid, zodat het weer een bijzonder samenzijn wordt voor iedereen!

Een veelheid aan figuren
Het ezeltje of de herder? Breid jij jouw eigen engelenwolk uit met een nieuwe engel? Of adopteer jij (weer) de Heilige Familie? Welke kerststalfiguur springt er voor jou het meeste uit? De te adopteren figuren staan symbool voor het hele gezelschap, want zij maken hun reis samen met hun familie, gevolg of gemeenschap. Adopteer je één figuur, dan adopteer je dus eigenlijk een hele stoet aan figuren en decorstukken. Omdat de opbouw van de kerststal ieder jaar een hele onderneming is, komt jouw donatie ten goede aan de gehele terugkomst van de kerststal. Zodat eenieder ook dit jaar weer oog in oog kan staan met de mooiste kerststal van Nederland!

Ter adoptie:
Op veler verzoek kun je dit jaar ook een hondje, ezeltje of os adopteren, maar ook enkele favorieten zijn dit jaar weer beschikbaar voor adoptie. We stellen u de kandidaten graag voor:

Dit jaar ter adoptie: de hond, de ezel, de os en het engeltje

Dit jaar ter adoptie: Benino de slapende herder, de engel, de koning en de heilige familie

 

Foto's: Femke Lockefeer

Video: Fidela Films

€ 15 Doneren ADOPTEER EEN HOND  - De hond geeft je een pootje en nestelt zich dankbaar in de stal in dankzij jou. 54 donateurs € 30 Doneren ADOPTEER EEN EZEL  - Het ezeltje is ook weer van de partij, dankzij jou! Je ontvangt een persoonlijk adoptiecertificaat per e-mail. 58 donateurs € 50 Doneren ADOPTEER EEN OS - Een persoonlijk adoptiecertificaat voor onder de kerstboom komt per lastdier, ofwel per post, naar je toe. 25 donateurs € 70 Doneren ADOPTEER EEN ENGELTJE - Wat een engeltje! Als dank nodigen we je graag uit voor de opening van de kerststal in aanloop naar kerst 2023. Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 44 donateurs € 100 Doneren Aanrader ADOPTEER BENINO, DE SLAPENDE HERDER  - Jij bent de herder van de stal! Daarom geven we je een warm onthaal als VIP op de opening en staat jouw naam straks vermeld bij de kerststal. Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 28 donateurs € 250 Doneren ADOPTEER EEN ENGEL - Gloria in excelsis Deo! Wat een mooie donatie. Jij spendeert straks de kerstdagen puzzelend met onze prachtige kerststalpuzzel en vergaart nieuwe kennis over de kerststal in een exclusieve lezing. Daarnaast ontvang je alle bovenstaande tegenprestaties, met onder andere een VIP-ontvangst bij de opening en naamsvermelding bij de stal. 10 donateurs € 500 Doneren ADOPTEER EEN KONING  - Ho maar! Van jouw bijdrage gaat het paard plots steigeren. Herbeleef de Napolitaanse herbergsfeer met een exclusieve kerststal-by-night-ervaring. Je treedt daarbij voor een jaar toe tot de kerststalkring. Daarnaast ontvang je alle bovenstaande tegenprestaties met onder andere een VIP-ontvangst bij de opening en naamsvermelding bij de stal. 3 donateurs € 2.000 Doneren ADOPTEER EEN HEILIGE FAMILIE  - Dankzij jouw genereuze schenking is in onze herberg wel plek voor iedereen. Herbeleef de Napolitaanse herbergsfeer met een exclusieve kerststal-by-night-ervaring. Je treedt daarbij voor een jaar toe tot de kerststalkring. Daarnaast ontvang je alle bovenstaande tegenprestaties met onder andere een VIP-ontvangst bij de opening en naamsvermelding bij de stal.
Bekijk alle

Update 4. de kerststal wordt weer opgeborgen

19-01-2024 | 09:14 Tot volgend jaar! De afgelopen maand hebben we weer vele duizenden bezoekers mogen ontvangen bij De mooiste kerststal van Nederland. Tussen de buien door hebben we deze week de kerststal weer helemaal opgeborgen in het omgebouwde depot. Graag staan we even stil bij alles dat we dit jaar konden realiseren mede dankzij jouw bijdrage en vragen we je graag over jouw beleving van de kerststal dit jaar.   Bezoekers bij De mooiste kerststal van Nederland. Foto: Femke Lockefeer   Een toegankelijkere kerststal Dankzij jouw bijdrage hebben we met de toegankelijkere kerststal weer veel nieuwe bezoekers ontvangen. Ook oude bekenden die van onze kerststal een eigen kersttraditie hebben gemaakt, merkten op hoeveel beter de kerststal dit jaar te zien was. Hoewel de vitrine maar met 15 centimeter was verlaagd, maakte het een groot verschil voor al onze bezoekers, jong en oud, om de kerststal goed te kunnen bekijken. Ook het platform aan de achterzijde van de kerststal (daar waar het decor wat hoger staat) zorgde ervoor dat iedereen goed zicht had in de vitrine. Alle bezoekers konden goed kijken naar de achterkant van de kerststal vanaf een verhoogd podium. Foto: Femke Lockefeer   We hebben drukke en rustige momenten gezien binnen de openingstijden van de kerststal. Misschien heb je ons wel zien tellen tijdens jouw bezoek dit jaar. Door per uur bij te houden hoeveel bezoekers de kerststal trok, hebben we een beeld gekregen van de drukte op verschillende dagen en tijden. Zo hebben we de eerste onderzoeksresultaten voor onze plannen voor volgend jaar. Herberg in het museumcafé met historische muziekgroep Carole et Brulare. Foto: Femke Lockefeer   Een drukke kerstperiode We hebben enkelen van jullie mogen ontvangen bij onze tegenprestaties. In de lezingen kon je ontdekken hoe we de kerststal ieder jaar opbouwen, wat de overwegingen zijn voor het beheer en behoud van de kerststal en wat we hebben veranderd in de kerststal in deze editie. We hebben samen genoten van live muziek in een speciale avondopenstelling. En in heel veel huizen werd dit jaar de kerststal gebouwd in puzzelvorm.   Vertel ons over jouw ervaring Om kerst ook aan het einde van dit jaar weer een succes te maken, zijn we nu volop aan het evalueren. Heb je hier nog gedachtes over? Laat een reactie achter over jouw bezoek in onze bezoekersenquête. We zien je graag volgend jaar terug bij de kerststal. In de tussentijd hebben we in het museum weer enkele mooie tentoonstellingen op de planning staan.   Tot snel!
Lees meer