Derde update: de kerststal komt eraan! Extern

21-10-2022 | 17:13

Beste Adoptant,

Langs de Nieuwegracht in Utrecht zijn de blaadjes aan de bomen verschoten van groen naar geel. Het is volop herfst, maar in Museum Catharijneconvent verkeert een deel van de medewerkers al in kerstsferen. Ofwel: de grote presentatie van de achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal is in aantocht!

Terug van ‘vakantie’ in Napels

Dankzij jouw adoptie van een Napolitaanse kerststalfiguur, konden we een flink deel van de figuren schoonmaken en restaureren. Dat deden we niet alleen in het museum; veel figuren zijn deze zomer op vakantie naar Napels gegaan en een stuk ‘frisser’ weer teruggekeerd. Het bleek efficiënter om de presepe specialisten met wie we werken vooral in hun eigen ateliers aan het werk te zetten. Maar ook in Utrecht werd er hard gewerkt aan het restaureren van de figuren. We kunnen niet wachten om het resultaat aan je te tonen.

Achttiende-eeuws Utrecht als inspiratiebron en decor

Maar met alleen restaureren waren we er natuurlijk nog niet. Het inrichten van de presentatie is een gigantische klus. De decorbouwers van De Posterij in Soest lieten zich inspireren door schilderijen van Utrecht uit de achttiende en negentiende eeuw. Ze hebben een schitterend decor gemaakt. Zo zul je de gerestaureerde, eeuwenoude figuren straks terug kunnen vinden op overbekende locaties, zoals de Domtoren, Sonnenborgh en de Winkel van Sinkel!

 

Een levende traditie

Terwijl op macroniveau, in de decors, een historisch Utrecht zichtbaar zal worden, wordt op microniveau juist de verbinding met de eenentwintigste eeuw gezocht. We doen dit subtiel en met een knipoog en zijn benieuwd welke verwijzingen naar het heden je straks zult vinden. Het toevoegen van elementen die horen bij de plek én de tijd waarin de kerststal wordt getoond, is inherent aan het genre. Het maakt de Napolitaanse kerststal tot een spannende, levende traditie die altijd in ontwikkeling is.

Bijna tijd voor de tegenprestaties!

Zonder alle adopties van figuren hadden we de stal niet zo grondig kunnen restaureren. Als blijk van onze dank voor je steun, willen we je dan ook graag – afhankelijk van je adoptie – op verschillende manieren bij de kerststal betrekken. Iedereen die een Maria of Heilige familie heeft geadopteerd, krijgt als eerste bericht, met in ieder geval een uitnodiging voor een kijkje achter de schermen bij het inrichten van de stal eind november / begin december. De Adoptanten van zwervers, koningen en engelen krijgen elk nog apart bericht over hun tegenprestaties. Het zal zich vanzelf uitwijzen in de verschillende mails per Adoptantengroep, dus graag nog even geduld! We zien ernaar uit je straks te mogen ontvangen in de sfeervolle Pandhof en natuurlijk bij de stal in de Catharinakathedraal.

Tot gauw!

Met vriendelijke groet,

Alle medewerkers van Museum Catharijneconvent