Eerste restauratie-update: een kijkje achter de schermen

30-03-2022 | 14:32

Beste Adoptant,

Het is inmiddels bijna drie maanden sinds we de crowdfunding campagne voor de restauratie van de gigantische 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal zeer succesvol konden afronden. Dankzij jouw bijdrage! Het restauratieteam heeft de afgelopen tijd bepaald niet stilgezeten. Met deze mail willen we je een update geven over het proces richting de grote publiekspresentatie, met wat foto’s en tot slot een korte video.

Bezoek uit Italië

Vorige week week zijn er drie presepe experts uit Napels naar het museum gekomen: Maurilia Monti, Sergio Catello en Carlo Lacoletti. Ze hebben hun eigen restauratie-atelier met een schat aan oude materialen en behoren tot de vijfde generatie uit een bekende familie die gespecialiseerd is in presepi. Ze hebben de conditie van de figuren onderzocht en gekeken of de kleding nog origineel is en goed past bij de personages die ze dragen. Ook hebben ze gekeken naar het totaalplaatje: welke figuren kunnen het beste voor welke scenes geselecteerd worden?

Toevalstreffer

Sergio Catello kon op de eerste dag van het bezoek meteen een herder toeschrijven aan de beroemde Napolitaanse beeldhouwer Salvatore di Franco. Het gaat om een ontwerp dat vaker door dezelfde kunstenaar is gemaakt en uit de literatuur bekend is. Dat belooft wat voor de andere figuren. Het toeschrijven van de figuren heeft echter niet onze prioriteit. Het is lang niet altijd mogelijk en is meestal zeer tijdrovend werk. Dat Sergio op dag één dus gelijk een bekende maker kon spotten, was een mooie toevalstreffer.
 

Engelen die de aarde nooit raken

De 41 engelen, die samen straks een ‘wolk’ in de lucht zullen vormen, zijn als eerste gerestaureerd. In de video onderaan deze mail zie je het ‘engelenstation’ met de gerestaureerde engelen. Het textiel van de jurken (in vorm gehouden door eeuwenoud ijzerdraad) is zó kwetsbaar, dat ze daar ‘vliegend’ hun beurt om te stralen in de grote publiekspresentatie afwachten. De restauratoren hebben zelfs dozen laten maken waarin ze ook opgeborgen de grond niet hoeven te raken! Handig wanneer ze worden vervoerd.

 

Van smoezelig naar stralend wit

Met het restaureren van de andere figuren zijn we ook al goed op weg. Over het algemeen zijn de figuren die het hardst schoonmaak en restauratie nodig hadden, als eerste behandeld. Logisch dus dat dit ook de mooiste voor en na beelden oplevert. Helaas kunnen we voor kerst 2022 niet alle figuren zo uitvoerig behandelen, maar we proberen met de middelen die we hebben het maximale resultaat te behalen. Hieronder zie je een voor en na foto van een figuur die zeer grondig behandeld is. Kun je geloven dat dit één en dezelfde figuur is?

 

En tot slot: een korte video gemaakt in het atelier van zelfstandig textielrestaurator Liesbeth van Ravels, waarin ook het ‘engelenstation’ met de gerestaureerde engelen te zien is. Klik op deze link of op de video hierboven om deze te bekijken. 

Nogmaals: heel veel dank voor je steun! Dankzij jou kunnen we een uniek en eeuwenoud ensemble weer (grotendeels) in de oorspronkelijke staat herstellen. Over een tijdje komen we met een nieuwe update over de restauratie. Dan zullen we ook wat meer vertellen over wat er komt kijken bij het inrichten van zo’n grote 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal.
 
Met vriendelijke groet,
 
Iedereen bij Museum Catharijneconvent