Adopteer een Napolitaanse kerststalfiguur

Closed You can't donate anymore
Target reached
from €70,000 (115%)

Wil je aan de wieg staan van een nieuwe, bijzondere kersttraditie in Utrecht? Adopteer dan nu je favoriete kerststalfiguur en maak restauratie van de 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal mogelijk!

Update: De crowdfunding campagne loopt nog tot en met 6 januari 2022. Tot die tijd blijft het mogelijk om een favoriete kerststalfiguur te adopteren en een van de tegenprestaties te kiezen. Omdat het restauratieproces ontzettend kostbaar is, zal elke donatie die nog binnenkomt ook worden besteed aan het duurzaam restaureren van alle figuren van de stal. We kijken uit naar een jarenlange kersttraditie!

Unieke aanwinst
Museum Catharijneconvent heeft een zeldzame 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal kunnen verwerven, met ruim 700 figuren (500 mensen, bijna 200 dieren en 18 decorstukken). Dankzij de omvang en kwaliteit van de kerststal, kan het museum hiermee een jaarlijkse publiekspresentatie maken die zich kan meten met de beste voorbeelden in Italië. Zoiets was nooit eerder in Nederland te zien. Een Napolitaanse kerststal laat naast de geboortescene ook het leven van alledag zien en is een waar barok theater, waar de kijker helemaal wordt ingezogen.

Inventarisatie van een deel van de aanwinst, foto: Femke Lockefeer

Grootscheepse restauratie nodig
Museum Catharijneconvent is erg dankbaar dat Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds de verwerving met hun steun mogelijk hebben gemaakt. Maar om de kerststal vanaf kerst 2022 in volle glorie te kunnen tonen, is er echter een grootscheepse restauratie nodig. De figuren moeten worden schoongemaakt, beschadigde kleding en attributen hersteld en loszittende verf vastgezet. Dit is een langdurig en kostbaar proces, dat bijna het hele komende jaar in beslag zal nemen. En daar hebben we jouw hulp hard bij nodig!

V.l.n.r: ter adoptie aangeboden schaap, struisvogel, dromedaris en zwerver

Help mee en adopteer je favoriete kerststalfiguur!
Om de restauratie voor elkaar te krijgen, bieden we daarom een aantal van de mooiste of meest bijzondere figuren uit de kerststal symbolisch ter adoptie aan. Met jouw steun kunnen de restauratoren aan de slag en maken we onze langgekoesterde droom waar: een omvangrijke, spectaculaire 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal in Utrecht. Een belevenis voor jong en oud, zoals dat buiten Italië – met uitzondering van München – nergens in Europa te zien is.

V.l.n.r: ter adoptie aangeboden koning, engel, Maria en Heilige familie

Een veelheid aan figuren
Van schaap tot engel en van zwerver tot koning: Wat is jouw favoriete kerststalfiguur? De te adopteren figuren staan symbool voor een hele groep. Zo zitten er tientallen schapen in de kerststal, meer dan veertig engelen en zelfs vijf Heilige families! Adopteer je één figuur, dan adopteer je in werkelijkheid dus een hele stoet aan figuren. Omdat de staat van de figuren sterk verschilt, komen alle donaties ten goede aan het hele restauratieproject. Kom je met kerst 2022 alle figuren bewonderen?

Een figuur tijdens de eerste schoonmaak, foto: Femke Lockefeer

Museum Catharijneconvent & kerststallen
Museum Catharijneconvent is het rijksmuseum voor de kunst en cultuur van het christendom en toont al bijna 100 jaar in aanloop naar kerst een Napolitaanse kerstgroep van ongeveer 100 figuren. Dat lijkt veel, maar is ontoereikend om alle traditionele scenes uit de echte Napolitaanse kerststal te tonen. Door de oude groep bij de nieuwe aanwinst te voegen, gaat er een langgekoesterde droom in vervulling en kunnen we niet alleen een spectaculaire jaarlijkse publiekspresentatie maken, maar ook de ontwikkeling van de kerststal helemaal tonen.


Foto: De Presepe Cuciniello in Napels die ter inspiratie dient voor de publiekspresentatie
€15 Donate ADOPTEER EEN SCHAAP - Bèèèh-dankt! Jij leidt de schaapjes naar de stal. 176 donors €30 Donate ADOPTEER EEN STRUISVOGEL - Jij verdient een pluim! Je ontvangt een persoonlijk adoptiecertificaat per e-mail. 91 donors €50 Donate ADOPTEER EEN DROMEDARIS - Een persoonlijk adoptiecertificaat voor onder de kerstboom komt per lastdier, ofwel per post, naar je toe. 91 donors €70 Donate ADOPTEER EEN ZWERVER - Als dank voor je liefdadigheid nodigen we je graag uit voor de opening van de kerststal in aanloop naar kerst 2022. Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 98 donors €100 Donate Recommended ADOPTEER EEN KONING - Je bent een koning(in)! We nodigen je graag uit voor een VIP-ontvangst op de opening en je naam wordt vermeld bij de kerststal. Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 162 donors €250 Donate ADOPTEER EEN ENGEL - Gloria in excelsis Deo! Wat een mooie donatie. Als dank ontvang je naast een VIP-ontvangst op de opening en naamsvermelding, ook een privérondleiding voor eigen groep (max 5 personen). Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 60 donors €500 Donate ADOPTEER EEN MARIA - Wees gegroet! Als dank voor je geweldige steun ontvang je naast bovenstaande tegenprestaties ook een kijkje achter de schermen onder begeleiding van de conservator. Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 16 donors €2,000 Donate ADOPTEER EEN HEILIGE FAMILIE - Met jouw genereuze schenking komt de restauratie in een stroomversnelling. Onze dank is groot! Naast bovenstaande tegenprestaties nodigt de conservator jou en je eigen familie (of vrienden, max 5 personen) graag uit voor een diner met de beste Napolitaanse pizza’s van Utrecht! Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 3 donors
View all

Terugblik van de Napolitaanse kerststal in Museum Catharijneconvent

13-01-2023 | 14:33 Beste Adoptant, Hoewel de rode lopers alweer zijn opgerold, galmen de voetstappen nog na in het pandhof naast het museum en in de kathedraal. Ontzettend veel mensen - meer dan we durfden te hopen -  wisten de afgelopen weken de weg naar de mooiste kerststal van Nederland te vinden. Om de vitrines heen was er vaak sprake van net zo’n ‘barokke drukte’ als in de miniatuurwereld achter glas! We blikken graag samen met jou terug aan de hand een selectie foto's. Van restauratie tot presentatie, een aantal hoogtepunten in beeld: Nog in restauratie: een van de engelen . Foto door: Liesbeth van Ravels De kerststal in opbouw. Foto door: Femke Lockefeer De kerststal in opbouw. Foto door: Femke Lockefeer De opening van de Napolitaanse kerststal in de kathedraal. Foto door: Thijs Huizer De opening van de Napolitaanse kerststal. Foto door: Thijs Huizer Het sterrenbord met de namen van alle koning-, engel-, Maria- en Heilige familie-Adoptanten. Foto door: Thijs Huizer 'Barokke drukte' om de vitrines heen. Foto door: Femke Lockefeer ‘Het pandhof met kerstbomenbos en voorbereidende presentatie’. Foto door: Thijs Huizer Ook voor de jongste bezoekers. Foto door: Femke Lockefeer Deze 'losse module' gaat weer terug naar het depot. Foto door: Micha Leeflang Tot volgend jaar! Met vriendelijke groet, Iedereen bij Museum Catharijneconvent  
Read more