Adopteer een Napolitaanse kerststalfiguur

Still to go

from €70.000 (89%)

Wil je aan de wieg staan van een nieuwe, bijzondere kersttraditie in Utrecht? Adopteer dan nu je favoriete kerststalfiguur en maak restauratie van de 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal mogelijk!


Unieke aanwinst
Museum Catharijneconvent heeft een zeldzame 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal kunnen verwerven, met ruim 700 figuren (500 mensen, bijna 200 dieren en 18 decorstukken). Dankzij de omvang en kwaliteit van de kerststal, kan het museum hiermee een jaarlijkse publiekspresentatie maken die zich kan meten met de beste voorbeelden in Italië. Zoiets was nooit eerder in Nederland te zien. Een Napolitaanse kerststal laat naast de geboortescene ook het leven van alledag zien en is een waar barok theater, waar de kijker helemaal wordt ingezogen.

Inventarisatie van een deel van de aanwinst, foto: Femke Lockefeer

Grootscheepse restauratie nodig
Museum Catharijneconvent is erg dankbaar dat Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds de verwerving met hun steun mogelijk hebben gemaakt. Maar om de kerststal vanaf kerst 2022 in volle glorie te kunnen tonen, is er echter een grootscheepse restauratie nodig. De figuren moeten worden schoongemaakt, beschadigde kleding en attributen hersteld en loszittende verf vastgezet. Dit is een langdurig en kostbaar proces, dat bijna het hele komende jaar in beslag zal nemen. En daar hebben we jouw hulp hard bij nodig!

V.l.n.r: ter adoptie aangeboden schaap, struisvogel, dromedaris en zwerver

Help mee en adopteer je favoriete kerststalfiguur!
Om de restauratie voor elkaar te krijgen, bieden we daarom een aantal van de mooiste of meest bijzondere figuren uit de kerststal symbolisch ter adoptie aan. Met jouw steun kunnen de restauratoren aan de slag en maken we onze langgekoesterde droom waar: een omvangrijke, spectaculaire 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal in Utrecht. Een belevenis voor jong en oud, zoals dat buiten Italië – met uitzondering van München – nergens in Europa te zien is.

V.l.n.r: ter adoptie aangeboden koning, engel, Maria en Heilige familie

Een veelheid aan figuren
Van schaap tot engel en van zwerver tot koning: Wat is jouw favoriete kerststalfiguur? De te adopteren figuren staan symbool voor een hele groep. Zo zitten er tientallen schapen in de kerststal, meer dan veertig engelen en zelfs vijf Heilige families! Adopteer je één figuur, dan adopteer je in werkelijkheid dus een hele stoet aan figuren. Omdat de staat van de figuren sterk verschilt, komen alle donaties ten goede aan het hele restauratieproject. Kom je met kerst 2022 alle figuren bewonderen?

Een figuur tijdens de eerste schoonmaak, foto: Femke Lockefeer

Museum Catharijneconvent & kerststallen
Museum Catharijneconvent is het rijksmuseum voor de kunst en cultuur van het christendom en toont al bijna 100 jaar in aanloop naar kerst een Napolitaanse kerstgroep van ongeveer 100 figuren. Dat lijkt veel, maar is ontoereikend om alle traditionele scenes uit de echte Napolitaanse kerststal te tonen. Door de oude groep bij de nieuwe aanwinst te voegen, gaat er een langgekoesterde droom in vervulling en kunnen we niet alleen een spectaculaire jaarlijkse publiekspresentatie maken, maar ook de ontwikkeling van de kerststal helemaal tonen.


Foto: De Presepe Cuciniello in Napels die ter inspiratie dient voor de publiekspresentatie
Choose an amount
€15 Donate ADOPTEER EEN SCHAAP - Bèèèh-dankt! Jij leidt de schaapjes naar de stal. 118 donors €30 Donate ADOPTEER EEN STRUISVOGEL - Jij verdient een pluim! Je ontvangt een persoonlijk adoptiecertificaat per e-mail. 63 donors €50 Donate ADOPTEER EEN DROMEDARIS - Een persoonlijk adoptiecertificaat voor onder de kerstboom komt per lastdier, ofwel per post, naar je toe. 64 donors €70 Donate ADOPTEER EEN ZWERVER - Als dank voor je liefdadigheid nodigen we je graag uit voor de opening van de kerststal in aanloop naar kerst 2022. Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 77 donors €100 Donate Recommended ADOPTEER EEN KONING - Je bent een koning(in)! We nodigen je graag uit voor een VIP-ontvangst op de opening en je naam wordt vermeld bij de kerststal. Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 119 donors €250 Donate ADOPTEER EEN ENGEL - Gloria in excelsis Deo! Wat een mooie donatie. Als dank ontvang je naast een VIP-ontvangst op de opening en naamsvermelding, ook een privérondleiding voor eigen groep (max 5 personen). Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 46 donors €500 Donate ADOPTEER EEN MARIA - Wees gegroet! Als dank voor je geweldige steun ontvang je naast bovenstaande tegenprestaties ook een kijkje achter de schermen onder begeleiding van de conservator. Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 14 donors €2.000 Donate ADOPTEER EEN HEILIGE FAMILIE - Met jouw genereuze schenking komt de restauratie in een stroomversnelling. Onze dank is groot! Naast bovenstaande tegenprestaties nodigt de conservator jou en je eigen familie (of vrienden, max 5 personen) graag uit voor een diner met de beste Napolitaanse pizza’s van Utrecht! Ook krijg je een adoptiecertificaat toegestuurd. 2 donors Other Amount Other  - I want to choose my own amount
View all

Update 1: Grazie Mille!

02-12-2021 | 10:05 Dag allemaal,Wauw! We zijn overdonderd door het succes van de eerste dagen van deze campagne! Wat fantastisch dat zóveel mensen een kerststalfiguur naar keuze hebben geadopteerd en uitkijken naar de grote publiekspresentatie volgend jaar. Ontzettend bedankt! Jullie reacties hebben ons echt geraakt. Binnenkort zullen we er een aantal delen.Omdat dit onze eerste echte crowdfunding is, durfden we niet meer dan €40.000 als doelbedrag te stellen; dat is al heel veel voor een crowdfunding campagne! Echter, de restauratie van de kerststal kost in totaal zeker het dubbele van dit bedrag.We willen daarom iedereen de kans geven om een kerststalfiguur te adopteren en hebben het doelbedrag verhoogd naar €70.000! Heel spannend!Dus mocht je het nog niet gedaan hebben: vertel je er al je familieleden, buren, vrienden etc. over? Misschien vinden zij het ook wel leuk om een steentje bij te dragen aan een nieuwe kersttraditie en een adoptiecertificaat voor onder de kerstboom te krijgen! (Zorg wel dat de naam die je invult voorafgaand aan de betaling ook de naam is die op het certificaat moet verschijnen).Grazie mille en…. op naar Driekoningen!Groetjes,Iedereen bij Museum CatharijneconventP.S. Binnenkort vertellen we je meer over de geschiedenis van Napolitaanse kerststallen en de geschiedenis van onze nieuwe stal.   
Read more